Praatavond

Praatavond

Datum: 24-10-2018
Tijd: 20:00 - 23:00 uur
Locatie: Nieuwe Rijksweg 6, 4128 BN , Lexmond
Organisatie: De Lange Slag
Inlichtingen: info@delangeslag.nl


Deze praatavond komt Stoom Stichting Nederland (S.S.N.) ons meer vertellen over deze stichting en met name over hun stoomtreinen.

Tevens zal deze avond de jaarlijkse verloting plaatsvinden met als hoofdprijs de tractor. Daarnaast nog vele andere prijzen. Loten kosten € 1,- per stuk.

Deze praatavond met veel oude techniek zal worden gehouden in Huis Het Bosch, Nieuwe Rijksweg 6, Lexmond.
De koffie is om 19.30 uur klaar en dan kunnen we om 20.00 uur beginnen.

De Stoom Stichting Nederland is in 1976 opgericht. Aangespoort door de Nederlandse Spoorwegen werden de toenmalige kopers van de 01 1075 en de 23 023 met elkaar in kontakt gebracht. Blijkbaar was de NS bang voor ongeremde wildgroei op de hoofdbaan nadat ook de Veluwse Stoomweg Maatschappij een in Duitsland in onbruik geraakte stoomtrein van de sloop redde.

Aangezien de NS zelf voortvarend afscheid had genomen van stoomtractie waren er in 1976 enkel nog Duitse locomotieven beschikbaar. Alle Nederlandse stoomlocs waren of al gesloopt of waren in de spoorweg museum collectie in Utrecht opgenomen. Daarom rijdt de SSN enkel met voormalig DB-materiaal.
De SSN is vanaf het begin een vrijwilligers organisatie. Iedereen die daar werkt doet dat niet uit financieel belang, maar als hobby naast werk of pensioen. Toch wordt er op professionele wijze onderhoud gepleegd aan het materiaal en worden er op gezette tijden reizen op het hoofdbaan spoor uitgevoerd. Alles volledig gecertificeerd en door de rechtmatige authoriteiten gevalideerd.

Op zowel woensdag als zaterdag worden de werkzaamheden uitgevoerd in het depot. Dat op deze dagen een dubbelfunctie heeft als publieks museum. Hierdoor is het voor een ieder mogelijk om te (her)beleven hoe in vroeger tijden met deze techniek uit het begin van de vorige eeuw werd omgegaan. Het stoomdepot is gevestigd in Rotterdam op de Rolf Hartkoornweg 50, 3034 KL.

Op www.stoomstichting.nl is meer informatie over de stoomstichting en de treinen te vinden.