35e Dorsdag Bladel

35e Dorsdag Bladel

Datum: 14-01-2018
Tijd: 10:00 - 18:00 uur
Locatie: Leemskuilen 14, 0000AA, Bladel
Organisatie: Dorsdag Bladel
Inlichtingen: noudvangompel1@hotmail.com


35e HMT Dorsdag in Bladel  10:00 – 18:00

Locatie   Bladel Leemskuilen 14  Bladel  Nederland

www.dorsdagbladel.nl   meer informatie bij L. van Lierop 0644798287

 

De eerst volgende Dorsdag in Bladel is 11 januari 2018.

De Dorsdag Bladel georganiseert door de leden van de “Vereniging Ouderwets Boeren in de Kempen opgericht in 1979” vraagt eigenlijk weinig omschrijving, want het is al weer de 34ste keer dat wij deze dorsdag gaan organiseren.

Als de feestdagen weer achter de rug zijn en het nieuwe jaar begint, gaan wij weer een dag terug in de tijd …… Het kan dan regenen of vriezen dat het kraakt…dus goed dat we een verwarmde tent hebben of sneeuwen en dan dooien…. met als gevolg een grote modderpoel, en het kan mistig zijn … een keer met slechts 5 meter zicht, maar ook is het zonneke dikwijls van de partij…we hebben ALLES wat het weer betreft al meegemaakt met onze dorsdagen en daarom gaat onze dorsdag ALTIJD door en ALTIJD waren ze er weer onze ± 175 deelnemers en ruim 1000 bezoekers!
Mede daarom blijven we het maar doen, en… zeker voor de gezelligheid, het buurten, het muziekske, de loterij, de ambiance, de koffie en het pilske, de geur van het stro en graan, het gepiep en geknars van de machines, de reuk van de diesel, petroleum, benzine, bijgestaan met de rookpluimen van de tractoren en stationaire motoren en het afblazen van de stoom met zijn fluit van de stoomlocomobiel, daarbij het zweet van de knol bij het trekken van de manege en de specifieke brandstank bij het beslaan van het paard, verder de warmte van de kacheltjes-stokers en de gezelligheid op onze alles te koop ruilbeurs in de wei blijft bij ieder bezoeker als herinnering hangen!

Deze 34ste keer is ons motto: ? ?

En wederom weer gratis entree, Ja, hier zijn we toch wel een bietje trots op dat we sinds ons 25-jarig jubileum, geen entree meer vragen en daardoor meer bezoekers krijgen. Wel wordt er aan de bezoekers gevraag of ze loten willen kopen. Met de loterij willen we onze onkosten dekken, koop daarom de loten! met als hoofdprijs een zeldzame Nuffield 3/45 tractor of de keuze voor een geldprijs van 400,- en nog een tiental andere mooie prijzen. De trekking is om ca. 16.00 uur in de tent.

Bij dorsen horen ook de erwtensoep, hamburgers en consumpties tegen betaalbare prijzen verzorgd door de toomloze vrijwillige inzet van de organisatie en de werkgroepen daarom hebben wij iedere keer na afloop van de dorsdag toch weer EER van ons WERK !

We proberen ieder jaar iets toe te voegen, er wordt dit jaar in de wei gewerkt met een oude steenbreker van 1925 aangedreven door de opnieuw gerestaureerde INTERNATIONAL dé WD-9 die vroeger van “den Dijkman” was en nu van de mannen van van Herk uit Hooge Mierde en er wordt natuurlijk weer gedorsen met de grote Fricke dorskast met paardenkop-pers van Toon en Sjef van den Broek, maar ook met de dorsmanege, die in de ronde getrokken wordt door een belgisch trekpaard ( ne knol) van Ad Copal, ook worden bij zijn trekpaarden de hoeven met nieuwe hoefijzers beslagen in een hoefstal, vroeger stond zo’n ding bij elke smid, maar ze zijn allemaal verdwenen en onze jonge generatie heeft dat nog nooit gezien, maar hoe hou je anders zo’n zware paardenpoot omhoog? Dus reserveer 08 januari 2017 dan gaan wij én de deelnemers weer (weer of geen weer) vanaf 10.00 uur dorsen met diverse combinaties, Lowieke Luyten komt met z’n hoge leeftijd wederom vlegelen en misschien ook weer touwkespringen, ook gaan we graan breken, graanmalen, pletten, trieuren, wannen, stro persen , meel en graan opzakken en wegen, houtzagen, slijpen, melken, zaaiviolen, zakkenstoppen, hoefijzerszetten, manden- en buntvlechten, molensteenbikken, touwslaan, motorkes starten, machines – en traktorpronken, werktuigenshowen, spelen met miniatuurkes, muziek maken, ouwkleerwassen, en de Heemkunde komt met thema zaaien en poten, “James ” is er weer met zijn huishoudelijke Artikelen uit de jaren 50 van de vorige eeuw! en vele anderen, zoals Frans die veul ouw apart handgereedschap zal laten zien, enz. enz….

De meeste deelnemers en bezoekers kennen onze leuze onderhand: *Zorg dat je erbij bent….. en volg de aanwijzingen voor gratis parkeren…en denk eraan: Wij olien en smeren, dus denk om je kleren!

Tot slot:

Aanvang van de dorsdag is 10.00 uur en eindigt om ±18.00 uur .met wederom GRATIS TOEGANG en de dorsdag gaat zoals altijd onder alle weersomstandigheden door , al hopen wij op mooi vriesweer, Dat is het beste dorsweer van vroeger!! Plaats van het evenement is op een nieuw terrein. In 2018 is dat aan de Leemskuilen 14 te Bladel. Volg de borden voor gratis parkeren.

Info: Noud van Gompel 06-28655700 na 18 uur of via noudvangompel1@hotmail.com